Potrawy Wielkanocne – łatwe, smaczne i zdobiące stół

On 11 marca 2016 by podrozewagabundy.pl

Jajka faszerowane na zielono i różowo

Jajka faszerowane na zielono i różowo wielkanoc.fooder.pl przystawki śniadania jajka Jajka faszerowane na zielono i różowo wielkanoc.fooder.pl przystawki śniadania jajka Jajka faszerowane na zielono i różowo. Źródło: http://admin.fooder.pl/ResizeImage/91/33/730,500,100,2,crop-1;sharpen-1_jajka_5.jpg

Składniki

Jajka z burakiem i serkiem.

  • 75 g drobno startych, ugotowanych lub upieczonych buraczków
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 1-2 łyżki łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • sól
  • pieprz

Jaja z awokado:

  • 4 jaja
  • ½ dużego awokado
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kremowego serka
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Podzielić po równo do dwóch miseczek.

W pierwszej rozetrzeć żółtka z serem, burakami i olejem Kujawski z pestek dyni. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem.

Do drugiej miski z żółtkami dodać awokado, rozetrzeć z serkiem i olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno. Wymieszać z natką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku.

Farsz nakładać łyżką (lub szprycą/rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki) do przygotowanych połówek białek.

Porada:

Zamiast tradycyjnie kroić jaja na połówki, można również wyciąć na środku trójkątne kliny lub odciąć końce od góry (na ok. 1/3 wysokości).

Jajka faszerowane to jedno z typowych dań wielkanocnych, chociaż smakują doskonale również na co dzień. W mojej wersji farsze wzbogacone są tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni, który dodał im niepowtarzalnego smaku.

Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671265-jajka-faszerowane-na-zielono-i-rozowo&scripts=1

Jajka z boczkiem zapiekane w awokado

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 małe jajka
  • 200 g boczku wędzonego w kawałku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżeczki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • czarny, mielony pieprz

 Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.

Przekrój awokado na połówki, wyjmij pestki i delikatnie wyskrob łyżeczką tyle miąższu, by zmieściło się jajko.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.

Dopraw wnętrze każdej połówki awokado solą, pieprzem oraz papryką i wsyp połowę boczku. Następnie umieść je w formie do pieczenia muffinek (aby były stabilne w trakcie pieczenia) i wbij po jajku. Posyp resztą boczku oraz parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę.

Przed podaniem posyp jajka szczypiorkiem i skrop olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Porada:

Do doprawienia awokado, możesz użyć swoich ulubionych przypraw.

Jest to idealne śniadanie na zdrowe rozpoczęcie dnia. Dodatek oleju lnianego bogatego w kwasy omega-3 ma fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.

Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1670640-jajka-z-boczkiem-zapiekane-w-awokado&scripts=1

 

Jajka z trójkolorowym nadzieniem

Jajka z trójkolorowym nadzieniem. Źródło: http://admin.fooder.pl/ResizeImage/a4/38/730,500,100,2,crop-1;sharpen-1__MG_9689.jpg

Składniki

na farsz czerwony:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 5 kropel tabasco
  • sól, pieprz

na farsz żółty:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • ½ łyżeczka curry
  • sól, pieprz

na farsz zielony:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 Przygotowanie

Gotować jajka w osolonej wodzie przez 9 minut. Przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtko (można je wykorzystać w innym przepisie).
Farsz czerwony:

Wymieszać twaróg ze śmietaną, przecierem pomidorowym, tabasco i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Farsz żółty:

Wymieszać twaróg ze śmietaną, żółtym serem utartym na drobnych oczkach, curry i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Farsz zielony:

Wymieszać twaróg ze śmietaną, posiekanymi ziołami doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367819-jajka-z-trojkolorowym-nadzieniem&scripts=1

Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka

Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka. Źródło: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F362083-surowka-z-cykorii-jajka-i-kwasnego-jablka&scripts=1

Składniki

  • 2 jasne cykorie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kwaśne jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka białego octu balsamicznego

 Przygotowanie

Cykorię płuczemy i układamy na talerzach pojedyncze liście. Ugotowane jaja kroimy na ćwiartki i rozkładamy na liściach cykorii. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i układamy obok jajek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Na bazie śmietany przygotowujemy dip, dodając do niej ocet, musztardę, sól i pieprz i intensywnie ubijając trzepaczką. Gotowym sosem polewamy surówkę.

Porada:

Kupując cykorię warto zwrócić uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona, tym bardziej gorzka w smaku. Cykorie należy kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.

Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F362083-surowka-z-cykorii-jajka-i-kwasnego-jablka&scripts=1

 

Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Składniki

  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 cebule
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • ½ litra zakwasu na żur
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • garść listków świeżego majeranku
  • sól, pieprz

 Przygotowanie

Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem.

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut.

Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F361879-staropolski-zur-z-biala-kielbasa-i-wedzonym-boczkiem-oraz-jajkami-przepiorczymi-na-twardo&scripts=1

Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie

http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367937-marynowana-piers-z-kaczki-na-zimno-na-salacie&scripts=1

Składniki

  • 500 g piersi z kaczki
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sałata roszponka
  • sól, pieprz

 Przygotowanie

Kaczkę myjemy, ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni skórą w dół, aż tłuszcz się wytopi, następnie minutę na drugiej stronie. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu na patelni dodajemy połowę miodu i połowę rodzynek, chwilę gotujemy. Sosem zalewamy piersi.
Pieczemy piersi z kaczki w temperaturze 180°C około pół godziny, następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć 10 min.

Jeszcze ciepłe piersi kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie przygotowanej z miodu, oleju Kujawskiego, rodzynek, octu balsamicznego i czosnku. Kaczkę podajemy na zimno na sałacie, w towarzystwie sosu z pieczenia.

Porada:

Do smażenia dobrze jest naciąć skórę kaczki ostrym nożem. Wbijamy końcówkę noża na głębokość około milimetra i tniemy skórkę na ukos w jedną i drugą stronę, aż powstanie kratka.

 

Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367937-marynowana-piers-z-kaczki-na-zimno-na-salacie&scripts=1

Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

na majonez:

  • 180 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 żółtka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170°C.

Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy masło i olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, po czym smażymy kurczaka na złoto i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na tłuszcz ze smażenia dorzucamy nieobrane ząbki czosnku i gałązki tymianku, wlewamy ½ szklanki gorącej wody oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy i wlewamy do kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika, na ok. 45-60 min.

Majonez:

Za pomocą miksera ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli dolewamy słonecznikowy olej Kujawski – na początku po kilka kropel. Z czasem, kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy, dolewamy olej trochę szybciej. Dodajemy ocet i miód, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekanym tymiankiem.

Świeży, tłoczony na zimno i nieoczyszczony olej roślinny odznacza się delikatnym smakiem i aromatem typowym dla nasion, z których został wytłoczony.

Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671353-kurczak-z-ziolowo-cytrynowym-majonezem&scripts=1

Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy

http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367674-wytrawny-tort-ptysiowy-lososiowo-szpinakowy&scripts=1

Składniki

na ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g margaryny Palmy
  • szczypta soli
  • 3 jajka

na warstwę szpinakową:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka serka kremowego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

na warstwę chrzanową:

  • 200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)
  • mały słoiczek chrzanu

na warstwę łososiową:

  • 200 g wędzonego łososia
  • skóra otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • koperek
  • 2 łyżki serka kremowego
  • pieprz mielony
  • 300 ml śmietany kremówki

 Przygotowanie

Ciasto:

Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 20 min., zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10 min.

Warstwa szpinakowa:

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny.

Warstwa chrzanowa:

Serek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.

Warstwa łososiowa:

Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem.

Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367674-wytrawny-tort-ptysiowy-lososiowo-szpinakowy&scripts=1

Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 260 g gruszek
  • 250 ml białego, półwytrawnego wina
  • 125 g sera pleśniowego
  • 100 g szalotki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • sznurek do mięsa

na sałatkę:

  • 400 g buraków
  • 100 g sera rokfor
  • 75 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

 Przygotowanie

Umyte, nieobrane buraki owijamy folią do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godz. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Polędwice przekrajamy na pół, pozostawiając jeden brzeg złączony. Mięso rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wrzucamy posiekane szalotki oraz gruszki i smażymy. Dolewamy wino, redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowany farsz układamy na polędwicy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i rozmaryn. Zwijamy i związujemy sznurkiem. Krótko obsmażamy roladę na patelni. Następnie pieczemy w 180°C przez 15 min.

Winegret:

Rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno mieszamy z octem, miodem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek.

Plasterki buraków układamy na talerzu i polewamy je sosem. Na brzegach rozrzucamy pokruszony ser rokfor, a na środku układamy roladę z polędwicy.

Tłoczony z rośliny o żółtych kwiatkach i czarnych nasionach jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Sięgajmy po niego częściej, bo obniża zły cholesterol i sprzyja młodości.

Przepis pochodzi z slodki-kompromis.p

Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1670880-poledwiczka-faszerowana-gruszka-na-carpaccio-z-pieczonych-burakow&scripts=1

Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową

Składniki

na ciasto cytrynowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • szczypta soli

na ciasto czekoladowe:

  • 90 g szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g kakao naturalnego
  • 30 g kawy instant
  • 30 ml wrzątku
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

na polewę:

  • 100 g czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2½ łyżki kawy instant

 Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.

Ciasto cytrynowe:

W małej miseczce dokładnie rozetrzyj skórkę cytrynową z cukrem. W większej misce umieść masło, dodaj cukier ze i miksuj przez 3 min, do powstania białej masy. Następnie dodaj jajko i miksuj, aż masa stanie się jednolita.

W małej miseczce wymieszaj maślankę, wanilię i sok z cytryny, a w drugiej wymieszaj mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na niskich obrotach, dosypuj do masy na przemian maślankę i mąkę, aż do powstania jednolitego ciasta. Odstaw masę w misce na bok.

Ciasto czekoladowe:

Ubijaj mikserem masło i cukier do powstania białej masy (przez 3 min.). Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. W małej miseczce wymieszaj kawę z wrzątkiem i wmieszaj do masy.

W małej miseczce wymieszaj maślankę i ekstrakt waniliowy, a w drugiej kakao, mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dodawaj naprzemiennie maślankę i mąkę, aż do utworzenia jednolitego ciasta.

Przekładaj do formy naprzemiennie masę jasną i ciemną, obracając formą tak, by masy rozłożyły się równomiernymi warstwami.

Włóż babkę do piekarnika i piecz przez 35-40 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 15 min. po czym wyjmij na kratkę do wystudzenia.

  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2½ łyżki kawy instant

 Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.

 Polewa czekoladowa:

Wymieszaj posiekaną czekoladę, śmietankę oraz kawę w misce i włóż na 30 sek. do mikrofalówki (lub do momentu rozpuszczenia się czekolady). Po wyjęciu, gdy masa lekko ostygnie, energicznie wmieszaj olej rzepakowy na zimno. Mieszaj, aż masa stanie się kremowa i błyszcząca.

Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671102-babka-czekoladowo-cytrynowa-z-polewa-czekoladowa&scripts=1

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies).

Więcej informacji o cookies