Czy wiesz, gdzie się załatwia wizę chińską w Polsce

On 9 maja 2015 by podrozewagabundy.pl

100_2239

Wizę chińską można otrzymać w Ambasadzie Chińskiej w Warszawie lub w Konsulacie Generalnym w Gdańsku, który przyjmuje interesantów z następujących województw: pomorskiego, zachodniopomorskiego, kujawskopomorskiego, oraz warmińskomazurskiego.

Ambasada ChRL w Warszawie znajduje się przy ul. Bonifraterskiej 1  00-213 Warszawa woj. mazowieckie Polska’

Kontakt: tel. 228313836; lub 228319129 Fax 226354211 

consular@chinaebassy.org.pl Adres inter. chinaembassy.org.pl

Wydział konsularny ul. Bonifraterska 1 (wejście od ul. Wałowej) Tel. 228319129, fax 22 635 5845

e-mail: consular@chinaembassy.org.pl

Godziny przyjęć interesantów:

Poniedziałek   9.00 – 11.00

środa                9.00 – 11.00

czwartek          9.00 – 11.00

Wydział Konsularny jest nieczynny podczas obchodów polskich świąt oraz świąt chińskich, a mianowicie: 

Chiński Nowy Rok (święto ruchome, za zwyczaj w styczniu lub w lutym , wtedy jest nieczynny przez 2 tygodnie,

Święto Narodowe 1 października. Wtedy jest nieczynny przez 1 tydzień

Święto Pracy 1 maja nieczynny przez 1 tydzień

Konsulat Generalny ChRL w Gdańsku   Adres: Al. Grunwaldzka 1 80-236 Gdańsk Wrzeszcz Polska Tel. 48583402620   Fax 48583402625

Godziny przyjęć interesantów wydziału wizowego:

Poniedziałek godziny 14. oo – 16.0

Środa                             9.30 – 11.30

Piątek                            14.00 – 16.00

Czas oczekiwania na wizę

Po złożeniu kompletu dokumentów na odbiór wizy należy czekać 4 dni robocze (liczą się dni, w których Wydział konsularny jest otwarty. W szczególnych przypadkach wiza może być wydana w trybie ekspresowym, konieczne jest zaznaczenie tego na wniosku i wniesienie przy odbiorze wizy dodatkowej opłaty.

Podstawowe dokumenty:

Należy osobiście zgłosić się do Wydziału Konsularnego, aby tam złożyć komplet dokumentów i odpowiedzieć na kilka pytań. Wizę chińską można również załatwić upoważniając inną osobę do złożenia za nas dokumentów, ale wniosek wizowy musimy wypełnić osobiście .

Lista dokumentów

1. Paszport, paszport tymczasowy lub międzynarodowy dokument podróży. Ważność dokumentów musi wynosić przynajmniej 6 miesięcy.

2. Jedna fotografia kolorowa lub czarno- biała taka jak do dowodu osobistego. Należy ją samodzielnie nakleić na wniosek wizowy.

3. Wniosek należy wypełnić ręcznie, czytelnie i podać prawdziwe dane. Wypełniając formularz można się posługiwać 3 językami polskim, angielskim i chińskim. Uwaga podpis na wniosku musi być identyczny jak w paszporcie.

4. Bilet lotniczy w obie strony lub kopie rezerwacji biletów.

5. Potwierdzenie rezerwacji w hotelach.

6. Kserokopia karty pobytu cudzoziemców w Polsce.

Ważność wizy wynosi 3 miesiące. dopuszczalna liczba wyjazdów 1 lub 2. Opłata za wizę wynosi 300 zł

Więcej informacji na stronie www.chinaembassy.pl

Przy wyjazdach zbiorowych organizowanych przez biura podróży, wizy dla uczestników wycieczki załatwia organizator wycieczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies).

Więcej informacji o cookies