Potrawy Wielkanocne – łatwe, smaczne i zdobiące stół
Jajka faszerowane na zielono i różowo
Składniki
Jajka z burakiem i serkiem.
- 75 g drobno startych, ugotowanych lub upieczonych buraczków
-
2 łyżki kremowego serka
-
1-2 łyżki łyżki chrzanu
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
1 łyżeczka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
-
sól
-
pieprz
Jaja z awokado:
-
4 jaja
-
½ dużego awokado
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
1½ łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka kremowego serka
-
2 łyżeczki oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
-
1 nieduży ząbek czosnku
-
sól
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Podzielić po równo do dwóch miseczek.
W pierwszej rozetrzeć żółtka z serem, burakami i olejem Kujawski z pestek dyni. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem.
Do drugiej miski z żółtkami dodać awokado, rozetrzeć z serkiem i olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno. Wymieszać z natką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku.
Farsz nakładać łyżką (lub szprycą/rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki) do przygotowanych połówek białek.
Porada:
Zamiast tradycyjnie kroić jaja na połówki, można również wyciąć na środku trójkątne kliny lub odciąć końce od góry (na ok. 1/3 wysokości).
Jajka faszerowane to jedno z typowych dań wielkanocnych, chociaż smakują doskonale również na co dzień. W mojej wersji farsze wzbogacone są tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni, który dodał im niepowtarzalnego smaku.
Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671265-jajka-faszerowane-na-zielono-i-rozowo&scripts=1
Jajka z boczkiem zapiekane w awokado
Składniki
-
2 dojrzałe awokado
-
4 małe jajka
-
200 g boczku wędzonego w kawałku
-
4 łyżki posiekanego szczypiorku
-
1 łyżka startego parmezanu
-
2 łyżeczki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
-
szczypta słodkiej papryki
-
sól
-
czarny, mielony pieprz
Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.
Przekrój awokado na połówki, wyjmij pestki i delikatnie wyskrob łyżeczką tyle miąższu, by zmieściło się jajko.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.
Dopraw wnętrze każdej połówki awokado solą, pieprzem oraz papryką i wsyp połowę boczku. Następnie umieść je w formie do pieczenia muffinek (aby były stabilne w trakcie pieczenia) i wbij po jajku. Posyp resztą boczku oraz parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę.
Przed podaniem posyp jajka szczypiorkiem i skrop olejem lnianym tłoczonym na zimno.
Porada:
Do doprawienia awokado, możesz użyć swoich ulubionych przypraw.
Jest to idealne śniadanie na zdrowe rozpoczęcie dnia. Dodatek oleju lnianego bogatego w kwasy omega-3 ma fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.
Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1670640-jajka-z-boczkiem-zapiekane-w-awokado&scripts=1
Jajka z trójkolorowym nadzieniem
Składniki
na farsz czerwony:
-
2 jajka
-
2 łyżki tłustego sera twarogowego
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
5 kropel tabasco
-
sól, pieprz
na farsz żółty:
-
2 jajka
-
2 łyżki tłustego sera twarogowego
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżka tartego sera żółtego
-
½ łyżeczka curry
-
sól, pieprz
na farsz zielony:
-
2 jajka
-
2 łyżki tłustego sera twarogowego
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Gotować jajka w osolonej wodzie przez 9 minut. Przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtko (można je wykorzystać w innym przepisie).
Farsz czerwony:
Wymieszać twaróg ze śmietaną, przecierem pomidorowym, tabasco i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.
Farsz żółty:
Wymieszać twaróg ze śmietaną, żółtym serem utartym na drobnych oczkach, curry i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.
Farsz zielony:
Wymieszać twaróg ze śmietaną, posiekanymi ziołami doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.
Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl
Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367819-jajka-z-trojkolorowym-nadzieniem&scripts=1
Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka
Składniki
-
2 jasne cykorie
-
2 jajka ugotowane na twardo
-
1 kwaśne jabłko
-
garść orzechów włoskich
-
100 ml śmietany kremówki (36%)
-
łyżka ostrej musztardy
-
łyżeczka białego octu balsamicznego
Przygotowanie
Cykorię płuczemy i układamy na talerzach pojedyncze liście. Ugotowane jaja kroimy na ćwiartki i rozkładamy na liściach cykorii. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i układamy obok jajek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Na bazie śmietany przygotowujemy dip, dodając do niej ocet, musztardę, sól i pieprz i intensywnie ubijając trzepaczką. Gotowym sosem polewamy surówkę.
Porada:
Kupując cykorię warto zwrócić uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona, tym bardziej gorzka w smaku. Cykorie należy kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.
Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com
Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F362083-surowka-z-cykorii-jajka-i-kwasnego-jablka&scripts=1
Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo
Składniki
-
2 marchewki
-
½ selera
-
1 pietruszka
-
1 por
-
3 cebule
-
20 dag białej kiełbasy
-
20 dag wędzonego boczku
-
½ litra zakwasu na żur
-
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
-
8 jajek przepiórczych
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
garść listków świeżego majeranku
-
sól, pieprz
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut.
Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.
Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl
Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F361879-staropolski-zur-z-biala-kielbasa-i-wedzonym-boczkiem-oraz-jajkami-przepiorczymi-na-twardo&scripts=1
Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie
Składniki
-
500 g piersi z kaczki
-
50 g rodzynek
-
4 łyżki miodu
-
3 ząbki czosnku
-
łyżeczka octu balsamicznego
-
3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
-
sałata roszponka
-
sól, pieprz
Kaczkę myjemy, ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni skórą w dół, aż tłuszcz się wytopi, następnie minutę na drugiej stronie. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu na patelni dodajemy połowę miodu i połowę rodzynek, chwilę gotujemy. Sosem zalewamy piersi.
Pieczemy piersi z kaczki w temperaturze 180°C około pół godziny, następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć 10 min.
Jeszcze ciepłe piersi kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie przygotowanej z miodu, oleju Kujawskiego, rodzynek, octu balsamicznego i czosnku. Kaczkę podajemy na zimno na sałacie, w towarzystwie sosu z pieczenia.
Porada:
Do smażenia dobrze jest naciąć skórę kaczki ostrym nożem. Wbijamy końcówkę noża na głębokość około milimetra i tniemy skórkę na ukos w jedną i drugą stronę, aż powstanie kratka.
Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia
Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367937-marynowana-piers-z-kaczki-na-zimno-na-salacie&scripts=1
Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem
Składniki
-
1 kg podudzi z kurczaka
-
3 gałązki tymianku
-
3 łyżki masła
-
2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
-
1 główka czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
sok z 1 cytryny
-
sól
-
pieprz
na majonez:
-
180 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
-
2 żółtka o temperaturze pokojowej
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka świeżego tymianku
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka musztardy
-
½ łyżki octu winnego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy masło i olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, po czym smażymy kurczaka na złoto i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszcz ze smażenia dorzucamy nieobrane ząbki czosnku i gałązki tymianku, wlewamy ½ szklanki gorącej wody oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy i wlewamy do kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika, na ok. 45-60 min.
Majonez:
Za pomocą miksera ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli dolewamy słonecznikowy olej Kujawski – na początku po kilka kropel. Z czasem, kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy, dolewamy olej trochę szybciej. Dodajemy ocet i miód, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekanym tymiankiem.
Świeży, tłoczony na zimno i nieoczyszczony olej roślinny odznacza się delikatnym smakiem i aromatem typowym dla nasion, z których został wytłoczony.
Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl
Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671353-kurczak-z-ziolowo-cytrynowym-majonezem&scripts=1
Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy
Składniki
na ciasto:
-
1 szkl. mąki
-
1 szkl. mleka
-
100 g margaryny Palmy
-
szczypta soli
-
3 jajka
na warstwę szpinakową:
-
200 g świeżego szpinaku
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki masła
-
250 g mascarpone
-
1 łyżka serka kremowego
-
sól, pieprz, sok z cytryny
na warstwę chrzanową:
-
200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)
-
mały słoiczek chrzanu
na warstwę łososiową:
-
200 g wędzonego łososia
-
skóra otarta z 1 cytryny
-
sok z połowy cytryny
-
koperek
-
2 łyżki serka kremowego
-
pieprz mielony
-
300 ml śmietany kremówki
Ciasto:
Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 20 min., zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10 min.
Warstwa szpinakowa:
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny.
Warstwa chrzanowa:
Serek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.
Warstwa łososiowa:
Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl
Przepis pochodzi ze strony:http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F367674-wytrawny-tort-ptysiowy-lososiowo-szpinakowy&scripts=1
Polędwiczka faszerowana gruszką na carpaccio z pieczonych buraków
Składniki
-
500 g polędwiczki wieprzowej
-
260 g gruszek
-
250 ml białego, półwytrawnego wina
-
125 g sera pleśniowego
-
100 g szalotki
-
2 gałązki rozmarynu
-
2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
-
1 łyżka masła
-
sól
-
pieprz
-
sznurek do mięsa
na sałatkę:
-
400 g buraków
-
100 g sera rokfor
-
75 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka białego octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól
-
pieprz
Umyte, nieobrane buraki owijamy folią do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godz. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Polędwice przekrajamy na pół, pozostawiając jeden brzeg złączony. Mięso rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wrzucamy posiekane szalotki oraz gruszki i smażymy. Dolewamy wino, redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowany farsz układamy na polędwicy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i rozmaryn. Zwijamy i związujemy sznurkiem. Krótko obsmażamy roladę na patelni. Następnie pieczemy w 180°C przez 15 min.
Winegret:
Rzepakowy olej Kujawski tłoczony na zimno mieszamy z octem, miodem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek.
Plasterki buraków układamy na talerzu i polewamy je sosem. Na brzegach rozrzucamy pokruszony ser rokfor, a na środku układamy roladę z polędwicy.
Tłoczony z rośliny o żółtych kwiatkach i czarnych nasionach jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Sięgajmy po niego częściej, bo obniża zły cholesterol i sprzyja młodości.
Przepis pochodzi z slodki-kompromis.p
Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1670880-poledwiczka-faszerowana-gruszka-na-carpaccio-z-pieczonych-burakow&scripts=1
Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową
Składniki
na ciasto cytrynowe:
-
150 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
70 ml maślanki
-
60 g masła w temperaturze pokojowej
-
1 jajko
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
½ proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
skórka otarta z ½ cytryny
-
szczypta soli
na ciasto czekoladowe:
-
90 g szklanki mąki
-
80 g cukru
-
70 ml maślanki
-
60 g masła w temperaturze pokojowej
-
40 g kakao naturalnego
-
30 g kawy instant
-
30 ml wrzątku
-
1 jajko
-
1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
½ proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
na polewę:
-
100 g czekolady o zawartości kakao min. 70%
-
60 ml śmietanki 36 %
-
30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
-
2½ łyżki kawy instant
Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.
Ciasto cytrynowe:
W małej miseczce dokładnie rozetrzyj skórkę cytrynową z cukrem. W większej misce umieść masło, dodaj cukier ze i miksuj przez 3 min, do powstania białej masy. Następnie dodaj jajko i miksuj, aż masa stanie się jednolita.
W małej miseczce wymieszaj maślankę, wanilię i sok z cytryny, a w drugiej wymieszaj mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na niskich obrotach, dosypuj do masy na przemian maślankę i mąkę, aż do powstania jednolitego ciasta. Odstaw masę w misce na bok.
Ciasto czekoladowe:
Ubijaj mikserem masło i cukier do powstania białej masy (przez 3 min.). Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. W małej miseczce wymieszaj kawę z wrzątkiem i wmieszaj do masy.
W małej miseczce wymieszaj maślankę i ekstrakt waniliowy, a w drugiej kakao, mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dodawaj naprzemiennie maślankę i mąkę, aż do utworzenia jednolitego ciasta.
Przekładaj do formy naprzemiennie masę jasną i ciemną, obracając formą tak, by masy rozłożyły się równomiernymi warstwami.
Włóż babkę do piekarnika i piecz przez 35-40 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 15 min. po czym wyjmij na kratkę do wystudzenia.
-
60 ml śmietanki 36 %
-
30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
-
2½ łyżki kawy instant
Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.
Polewa czekoladowa:
Wymieszaj posiekaną czekoladę, śmietankę oraz kawę w misce i włóż na 30 sek. do mikrofalówki (lub do momentu rozpuszczenia się czekolady). Po wyjęciu, gdy masa lekko ostygnie, energicznie wmieszaj olej rzepakowy na zimno. Mieszaj, aż masa stanie się kremowa i błyszcząca.
Przepis pochodzi ze strony: http://wielkanoc.fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fwielkanoc.fooder.pl%2Fprzepisy%2F1671102-babka-czekoladowo-cytrynowa-z-polewa-czekoladowa&scripts=1