Jak zaplanować eleganckie przyjęcie w domu?

On 26 stycznia 2018 by podrozewagabundy.pl

Planowanie domowego przyjęcia to nie taka łatwa sprawa jak może się to z pozoru wydawać. Zaplanować trzeba przecież tak wiele szczegółów.

Dopasować menu tak, aby pasowało wszystkim gościom, udekorować stół i postanowić kto zajmie które miejsce przy stole.

Jak zaplanować menu?

Menu z pewnością jest jednym z ważniejszych elementów udanego przyjęcia zorganizowanego w domu. Przede wszystkim powinno być to menu lekkie, które przypadnie do gustu przynajmniej większości gości. Warto pomyśleć o przystawkach, które będą idealnym początkiem przyjęcia. Jeśli ma to być przyjęcie eleganckie, lepiej zrezygnować z podawania zup, które z łatwością można rozlać i zabrudzić nimi ubranie.
W menu powinny znaleźć się zarówno posiłki na ciepło, jak i na zimno, a na główne danie podane powinny być przynajmniej dwa rodzaje mięs.
Nie wolno zapomnieć także o deserze. Doskonałym wyborem będzie tort bezowy oraz małe babeczki, które goście będą mogli brać sobie z patery. Takie rozwiązanie podsunie ci każdy dobry blog kulinarny.

 

Jak udekorować stół?

Ważne, aby na stole pojawiły się jedynie dwa pasujące do siebie, kolory główne. Może być to na przykład srebrny i granat, które są bardzo eleganckimi kolorami. Do przyozdobienia stołu przydadzą się także eleganckie serwety i świeczniki.

W jaki sposób podawać dania?

Dobrze by było, gdyby przystawki znajdowały się na stole już w momencie, gdy pojawią się goście. Gdy zobaczymy, że goście przestali po nie sięgać, na stole powinno znaleźć się główne danie, które zostanie tam pozostawione najdłużej. Po upływie około godziny powinna przyjść pora na deser i zaproponowanie gościom ciepłych napojów.

Jak usadzić gości przy stole?

To pewnie najtrudniejsze zadanie. Warto pamiętać o tym, aby w miarę możliwości, goście siedzieli naprzemiennie, to znaczy mężczyzna obok kobiety. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby nie sadzać obok siebie skłóconych osób i, aby sąsiedzi przy stole byli mniej więcej w tym samym wieku.

 

Autor: Anna Michniewicz

Opracowała: Alicja Muszyńska


Zapraszamy również na blog kulinarny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies).

Więcej informacji o cookies