Bułgaria, jakiej nie znacie.
Bułgaria to kraj nietypowy i zarazem trochę już dziś chyba zapomniany. Podążając za panującą wakacyjną modą, swoje urlopy najczęściej spędzamy w państwach położonych w basenie Morza Śródziemnego, takich jak Turcja, Egipt czy Hiszpania. Zapominamy, że stosunkowo niedaleko możemy spędzić czas równie interesująco, jak na przykład w Bułgarii.
Poza tym kierunek ten jest stosunkowo tani, jeśli chodzi o zakwaterowanie. Noclegi to wydatki stosunkowo niewielkie. Apartament można wynająć tu już od 150 zł za dobę. Jeszcze tańsze okazują się zwyczajne bazy, w których można przespać się nawet za 40 złotych za dobę, będąc jednocześnie nad samym morzem.
Bułgaria to przede wszystkim Sofia – stolica państwa, której nazwa wzięła się od imienia córki rzymskiego władcy – Zofii. Sofia, zwana także Paryżem wschodu, zaskakuje swoim bogactwem, wielokulturowością i po poznaniu zmienia stereotypy szarego i brudnego miasta na całkiem przyjazne i ciekawe architektonicznie miejsce. Jednym z najważniejszych zabytków miasta jest Cerkiew Mądrości Bożej – budowla o znaczeniu symbolicznym dla całej Bułgarii, posiadająca niezwykle ciekawą historię. Jej początki sięgają 311 roku. W całym okresie swego istnienia, z racji wielu najazdów i zniszczeń, świątynia była wielokrotnie odbudowywana i odnawiana. Co ciekawe, bazylika ta nie posiada dzwonnicy, mimo to dzwon wybija godziny. Jak to możliwe? Otóż dźwięk rozlega się z zawieszonego na gałęziach drzew otaczających mury kościoła dzwonie, który wyraźnie widoczny jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy to na drzewach nie ma już liści. Jak podaje historia, dzwon zawisł w tym miejscu po to, by przywitać rosyjskich żołnierzy ogłaszających wyzwolenie spod panowania tureckiego.
Najbardziej elegancką ulicą w Sofii jest tzw. bulwar Witosza, zachęcający co krok do odwiedzenia kolejno odkrywanych knajpek, pubów i restauracji. Zabawy nierzadko trwają tu do białego rana.
Ogromnym atutem Bułgarii jest kuchnia bułgarska – mieszanka potraw mięsnych i lekkich zup i sałat. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się: ziemniaczana zapiekanka z bakłażanem i mięsem (musaka), zupa z białej fasoli (bob czorba) lub chłodnik jogurtowy z dodatkiem zielonych ogórków. Miłośników mięsa zachwyci z pewnością szaszłyk z baraniny zwany kebatczet, zaś fani słodkości muszą koniecznie spróbować baklawy – popularnego ciasta/deseru z bakaliami. Spędzając czas za granicą, również w Bułgarii, warto poświęcić chwilkę po to, by prowadzić blog wakacyjny. Ta coraz popularniejsza forma zapisu wspomnień i przeżyć to nie tylko swoisty rodzaj wirtualnej komunikacji, ale również elektroniczna wersja pamiętnika, rodzinnego albumu oraz istotne i ważne źródło informacji dla osób, które go czytają.
Autor: Barbara Mystkowska
„margin-bottom: 0cm;”http://www.blizejwakacji.pl
„margin-bottom: 0cm;”http://www.amfora.biz.pl
http://artelis.pl/artykuly/51764/Bulgaria-jakiej-nie-znacie” rel=”follow”
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.