Poznajemy właściwości cukinii
Cukinia zwana również kabaczkiem jest lekkostrawnym warzywem o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji po przyrządzeniu, które występuje w trzech znanych odmianach: żółtej, ciemnozielonej i pasiastej.
Swoją popularność zawdzięcza oryginalnym walorom smakowym, właściwościom prozdrowotnym oraz wartościom odżywczym, co czyni z niej idealny materiał do eksperymentów kulinarnych. Co zawdzięczamy cukinii oraz o jakich jej właściwościach prozdrowotnych warto wiedzieć? Sprawdźmy.
Wartości odżywcze cukinii
Cukinia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, takie jak witaminy i składniki mineralne. Możemy w niej znaleźć między w dużych ilościach: potas, magnez, żelazo oraz witaminy: C, K, PP, beta karoten i witaminę B1. Ponadto, jest jednym z tzw. warzyw bezpiecznych, które oprócz lekkostrawności charakteryzuje brak odkładania niebezpiecznych dla życia i zdrowia metali ciężkich.
Właściwości cukinii
Ze względu na zasób wartości odżywczych cukinia posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim jest warzywem o niskiej kaloryczności, dzięki czemu można jej zjeść sporo bez obawy o dodatkowe kilogramy. Dlatego też, tak szerokie jest zastosowanie tego warzywa w kuchni, gdzie przyrządza się z niej liczne dania, takie jak: placuszki z cukinii, leczo, czy cukinie faszerowane. Oprócz tego, dzięki lekkostrawności cukinię chętnie podaje się dzieciom jako jeden z pierwszych produktów w diecie uzupełniającej karmienie piersią.
Cukinia oprócz małej kaloryczności ma tez niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z cukrzycą.
Jak spożywać cukinię
Powszechnie cukinię spożywamy w wersji smażonej lub pieczonej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść ją na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek. Jadalne są również jej kwiaty, które smakują doskonale po usmażeniu. Z cukinii najczęściej przyrządzamy leczo, placuszki, kremową zupę, ale również może być ona składnikiem ciast. Wszystko bowiem zależy od naszej kulinarnej wyobraźni
Autor: Joanna Krysznia
Przepisy na potrawy z cukinii
STATECZKI Z CUKINII Z NADZIENIEM Z KURCZAKA I RYŻU
SKŁADNIKI
- ryż długoziarnisty – 150 g
- filety z piersi kurczaka – 400 g
- cukinia – 4 szt.
- cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- serek śmietankowy – 100 g
- ogórek – 0,5 szt.
- mielone curry – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTUJ
- patyczki do szaszłyków
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, miąższ wykrawamy za pomocą łyżeczki. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do mięsa wraz z serkiem śmietankowym.
KROK 2: PIECZEMY CUKINIE
Cukinie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy masą ryżową (pozostałą masę trzymamy w cieple). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.
KROK 3: DEKORUJEMY CUKINIE
W tym samym czasie ogórka myjemy i strugamy wzdłuż na cienkie plastry. Nasuwamy po jednym plasterku na patyki do szaszłyków, tak aby kształtem przypominały żagiel. Dekorujemy nimi cukinię i podajemy z pozostałym ryżem z kurczakiem.
(Przepis pochodzi ze strony :https://kuchnialidla.pl/stateczki-z-cukinii-z-nadzieniem-z-kurczaka-i-ryzu)
TARTA Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM
PRZYGOTUJ
- blaszkę piekarnikową
- patelnię grillową
- groch lub fasolę do obciążenia ciasta
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: SMARUJEMY CIASTO MIESZANINĄ JAJKA I MLEKA
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Rozkładamy kolejny arkusz papieru do pieczenia na cieście, delikatnie obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
KROK 2: GRILLUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.
KROK 3: DEKORUJEMY TARTĘ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego. Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/tarta-z-cukinia-i-kozim-serem
OKRĄGŁE CUKINIE Z FARSZEM Z MIĘSA MIELONEGO
SKŁADNIKI
- okrągłe cukinie (po ok. 150 g) – 8 szt.
- sól
- czerstwa bułka – 1 szt.
- suszone pomidory – 60 g
- mielone mięso – 500 g
- jajo – 1 szt.
- pieprz
- tymianek – 1 łyżeczka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- ementaler – 80 g
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: GOTUJEMY CUKINIE
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
KROK 2: FASZERUJEMY CUKINIE
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
KROK 3: ZAPIEKAMY
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchnialidla.pl/okragle-cukinie-z-farszem-z-miesa-mielonego
Opracowała: Alicja Muszyńska