5 pomysłów na zimowe desery
Za oknem śnieg i zawierucha. Temperatura spada znacznie poniżej zera. Zima to czas, w którym najchętniej zaszywasz się w domu, pod ciepłym kocem? Długie, ponure wieczory osłodzą Ci zimowe desery – aromatyczne i rozgrzewające. Zobacz, jak sprawić sobie słodką przyjemność, dzięki której żadne mrozy nie będą Ci straszne. Mamy dla Ciebie aż 5 pysznych propozycji!
1. Zapiekane jabłka
Rozpływające się w ustach jabłka, kremowy serek mascarpone i chrupiące orzechy. Trudno o lepsze połączenie na zimowe wieczory!
Składniki na 2 porcje: 2 jabłka, 50 dag mascarpone, garść posiekanych orzechów – laskowych i migdałów, garść rodzynek, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie deseru zacznij od wymieszania serka mascarpone z miodem. Jabłka wydrąż, a w miejscu gniazd nasiennych umieść posiekane orzechy laskowe, migdały i rodzynki. Faszerowane jabłka posyp cynamonem, a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone na miękko jabłka polej sosem z serka mascarpone i miodu. Podawaj koniecznie ciepłe!
2. Ciasto brownie
Ciężkie, wilgotne, o intensywnym zapachu – brownie, bo o nim mowa, to ciasto, które przegoni największe zimowe smutki.
Składniki na średnią foremkę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 150 g cukru, 50 g mąki pszennej, 4 jajka, 110 g masła, 60 ml wody, kakao do wysypania foremki.
Foremkę do pieczenia brownie wysmaruj odrobiną masła i obsyp kakao. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondelku z wodą rozpuść resztę masła, dodaj cukier i czekoladę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masa nieco przestygnie, dodaj do niej jajka i przesianą mąkę. Połączone dokładnie składniki przelej do foremki. Ciasto brownie powinno spędzić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
3. Gorąca czekolada
Gdy na zewnątrz ciemno, zimno i pada, nic nie rozgrzewa równie dobrze jak gorąca czekolada do picia. Koniecznie przygotowana z aromatycznymi nutami!
Składniki na duży kubek: 250 mleka, 100 ml śmietanki, 80 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta sproszkowanego chilli.
Mleko ze śmietanką podgrzej w niewielkim rondelku uważając, by nie doprowadzić do ich wrzenia. Do gorącego płynu wsyp skórkę pomarańczową i posiekaną drobno czekoladę. Dodaj cynamon i chilli. Dokładnie wymieszaj. Gęstą czekoladę przelej do wysokiego kubka. Natychmiast delektuj się jej smakiem.
4. Ciasteczka korzenne
Zima pachnie przyprawami korzennymi. Nie oszczędzaj ich podczas przygotowywania tych aromatycznych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Ich zapach wypełni cały dom.
Składniki na ok. 20 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 120 g masła, 2 łyżki płynnego miodu, 1 jajko, 1 łyżka przyprawy do piernika, szczypta soli.
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć szybko na kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na około pół godziny, by nieco stwardniało. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie na grubość około 4 mm. Z pomocą foremki do ciastek lub szklanki wykrawaj ciasteczka. Każde z nich oprósz delikatnie mąką. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy – dzięki temu nie posklejają się. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut.
5. Suflet pomarańczowy
Puszysty, lekki jak chmurka suflet to deser kojarzony głównie z wystawnymi restauracjami. Na szczęście, w mroźne wieczory nie musisz wychodzić z domu, by rozkoszować się smakiem tego wytwornego przysmaku!
Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka rumu lub brandy, 3 białka.
Żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę, sok z pomarańczy i cytryny oraz alkohol. Osobno ubij białka na puszystą pianę. Ostrożnie połącz je z masą żółtkową. Następnie przelej całość do wysmarowanych kokilek. Te wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Deser podawaj na gorąco.
Autor: Anna Michniewicz
Opracowała: Alicja Muszyńska
Zobacz równiez, jak upiec brownie ciasto mocno czekoladowe
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
ojj, co to za pyszności! Aż ślinka cieknie. Muszę coś takieog przygotować.. koniecznie!
pieczone jabłuszka… smak dzieciństwa 🙂 muszę sobie zrobić takie na wieczór 🙂
Jeśli będą smakowały, będzie mi miło. Serdecznie pozdrawiam
Przepisy wyglądają bardzo apetycznie i na pewno któryś z nich wypróbuję 🙂 od razu jak spojrzałam na gorącą czekoladę przypomniał mi się mój urlop i domek w Chochołowie – klimat drewnianego domku, gorąca czekolada w ręku i nieziemski spokój. Oj chciałoby się tam wrócić jeszcze raz 🙂
Życzę Ci tego powrotu z całego serca