Kuchnia francuska
Ostrygi podawane na świeżo
SKŁADNIKI
-
- 12 ostryg
- 2 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże ostrygi otwórz za pomocą specjalnego noża do otwierania ostryg. Otwarte ułóż na talerzu wraz z pokrojoną w ósemki cytryną. Każdą ostrygę przed spożyciem skrop cytryną i zjedz wraz z wodą znajdującą się w muszli. (uzupełnienie A.M. koniecznie trzeba najpierw oddzielić ostrygę od muszli tym samym nożem do otwierania w miejcu najwęższym, nie wyjmuje się jej na talerz, tylko wysyca się ją wprost do jamy ustnej). Dla mnie są pyszne. A dla was?
Makaron po prowansalsku z pieczonymi pomidorami
SKŁADNIKI
-
- 150 g sera lazur
- 4 małe pomidory z ogonkami
- 1/2 szkl. posiekanej grubo natki pietruszki
- 500 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Pomidory przekrój na 3/4 wysokości, tak aby powstały „czapeczki” z ogonkami. Przecięte pomidory ułóż w małym naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i ziołami prowansalskimi. Skrop pomidory i dno naczynia oliwą z oliwek. Pomidorom nałóż „czapeczki” i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–15 min. Po upieczeniu pomidorów wyłącz piekarnik, zostawiając pomidory w środku, żeby nie wystygły przed przygotowaniem makaronu.
Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i ugotuj al dente i . W tym czasie pokrój ser w drobną kostkę (lub rozkrusz) i zmieszaj w salaterce z 6 łyżkami oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ugotowany makaron odcedź i zmieszaj szybko z przygotowanym w salaterce serem. Wyciągnij pomidory z piekarnika i nałóż wraz z porcjami makaronu na talerze.
Potrawa szybka do wykonania, tania i smaczna. Ja dodaję do niej świeżej posiekanej bazylii. Polecam i życzę smacznego.
Mieszanka sałat z kozim serem i grzankami
SKŁADNIKI
-
-
- 150 g sera koziego
- 1 sałata rzymska
- 30 g roszponki
- 25 g orzechów włoskich
- 5 kromek chleba białego pszennego
- kilka gałązek tymianku
-
Sos winegret:
-
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól – mieszaj aż sos stanie się mętny.
Sałaty umyj i lekko osusz. Ser kozi pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, posyp listkami świeżego tymianku. Kromki chleba pokrój w kostkę i zarumień na patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek. Sałatę rzymską porwij w placach i wymieszaj z roszponką. Sałaty polej przygotowanym sosem, dodaj podsmażony ser, posyp grzankami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Polecam, łatwe do przygowania, smaczne i zdrowe bo ma duzo witamin i minerałów.
Sola meuniere z warzywami
SKŁADNIKI
-
- 4 sole
- 50 g mąki
- 75 g masła
- sok z 2 cytryn
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sklaruj masło: na średnio rozgrzanej patelni stop masło, zbierz tworząca się trakcie smażenia na wierzchu pianę – wykorzystaj tylko złoty klarowny płyn. Sklarowane masło przecedź przez sitko. Rybę, skrop kilkoma łyżkami cytryny posól i popieprz. Następnie obtocz w mące. Na kilku łyżkach sklarowanego masła podsmaż rybę z każdej strony (ok. 5 min). Na drugiej patelni podgrzej sklarowane masło, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem polej rybę i posyp pietruszką. Podawaj z ziemniakami i fasolką szparagową.
Tian – zapiekanka prowansalska
SKŁADNIKI
-
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 3 ziemniaki
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula
- 1 papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukinię, pomidory, bakłażana, paprykę umyj i pokrój w plastry. Cebulę i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry. Wszystko podsmaż ok. 2 min na oliwie z oliwek. Ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym, każda warstwę posól i popieprz. Na wierzchu poukładaj pomidory, jeszcze raz dopraw solą i pieprzem. Na końcu skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° przez ok. 1,5 godz., aż wszystkie soki z warzyw wyparują. W połowie pieczenia nakryj folią, aby tian się za mocno nie spiekł.
To jest po prostu pyszne, polecam.
Ragout
Składniki
-
- 600 g jagnięciny lub szynki wołowej
- 500 ml wina białego
- 100 ml oliwy z oliwek
- ok. 10 g boczku tłustego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 listki laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 goździk
- szczypta gałki muszkatołowej
- przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.
W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.
Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś i wszystko razem przez ok. 3 godz. na wolnym ogniu. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ragout podawaj z kartoflami lub z pieczywem.
Dość pracochłonna potrawa, ale pyszna. Podana na przyjęciu robi wrażenie. Polecam.
Coq au vin – kurczak w winie
SKŁADNIKI
-
- ok. 500 g kurczaka
- 250 g marchwi
- 3 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 butelki czerwonego wina
- 1 łyżka kakao
- 35 g mąki
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, goździki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę, marchew i czosnek obierz, a następnie pokrój w plastry. Kurczaka oczyść, umyj i osusz z nadmiaru wody, a następnie podziel na części. Każdą z nich natrzyj solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Następnie włóż do miski, zalej oliwą z oliwek, winem i zasyp warzywami, dodaj listek laurowy, goździki i wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 48 godz.
Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty, otrząśnij z jej nadmiaru i każdy kawałek obtocz w mące. Smaż na kilku łyżkach oliwy ok. 12 min tak, aby lekko się zarumieniły. Mięso odstaw, aby ociekło z tłuszczu. Warzywa odsącz z marynaty przez drobne sitko i podsmaż na rumiano na kilu łyżkach oliwy z oliwek – całość posól. Warzywa posyp kakao, wymieszaj. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich połóż mięso i zalej przecedzoną marynatą. Kurczaka piecz około 2 godz. w temp. 160°. Sos utworzony w trakcie pieczenia odcedź i przypraw do smaku. Mięso podawaj z makaronem i sosem, a także warzywami.
Moi goście lubią tę potrawę, ja też lubię ją przygotowywać. Polecam. Ciekawie wygląda na świątecznym stole.
Krem karmelowy
SKŁADNIKI
-
- 150 g cukru
- 550 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 6 jajek
- 1 laska wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj karmel: 4 łyżki cukru stop na dość wolnym ogniu. Cukier rozprowadź równo na całej powierzchni patelni, nie mieszaj, tylko poczekaj aż zacznie się topić – dopiero wtedy delikatnie pomieszaj. Gdy cukier zupełnie się roztopi i zbrązowieje, dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj. Gdy na cukrze utworzy się piana, zdejmij garnek z palnika i poczekaj aż opadnie. Następnie wlej do formy, pokrywając nim dno foremki.
Mleko zagotuj z wanilią. Jajka roztrzep w misce, stopniowo dodawaj do nich gorące mleko. Całość mieszaj aż masa lekko zgęstnieje. Następnie przecedź ją przez sito i wlej do foremek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C do kąpieli wodnej i na 30 min i piecz aż krem zastygnie. Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°. Zapieczony krem trzymaj w formie aż zupełnie ostygnie. Krawędzie deseru podważ nożem, odwróć foremkę i wyłóż na płaski talerz. Karmel powinien się rozlać na talerzyk.
Kąpiel wodna: do blachy, w której stoją foremki wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Następnie wstaw do piekarnika i piecz.
Przepisy pochodzą ze strony: https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/makaron-po-prowansalsku-z-pieczonymi-pomidorami-7386.html