Kuchnia francuska

On 10 sierpnia 2016 by podrozewagabundy.pl

Ostrygi podawane na świeżo

SKŁADNIKI

    • 12 ostryg
    • 2 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Świeże ostrygi otwórz za pomocą specjalnego noża do otwierania ostryg. Otwarte ułóż na talerzu wraz z pokrojoną w ósemki cytryną. Każdą ostrygę przed spożyciem skrop cytryną i zjedz wraz z wodą znajdującą się w muszli. (uzupełnienie A.M. koniecznie trzeba najpierw oddzielić ostrygę od muszli tym samym nożem do otwierania w miejcu najwęższym, nie wyjmuje się jej na talerz, tylko wysyca się ją wprost do jamy ustnej). Dla mnie są pyszne. A dla was?

Makaron po prowansalsku z pieczonymi pomidorami

SKŁADNIKI

    • 150 g sera lazur
    • 4 małe pomidory z ogonkami
    • 1/2 szkl. posiekanej grubo natki pietruszki
    • 500 g makaronu spaghetti
    • oliwa z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Pomidory przekrój na 3/4 wysokości, tak aby powstały „czapeczki” z ogonkami. Przecięte pomidory ułóż w małym naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i ziołami prowansalskimi. Skrop pomidory i dno naczynia oliwą z oliwek. Pomidorom nałóż „czapeczki” i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–15 min. Po upieczeniu pomidorów wyłącz piekarnik, zostawiając pomidory w środku, żeby nie wystygły przed przygotowaniem makaronu.

Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i ugotuj al dente i . W tym czasie pokrój ser w drobną kostkę (lub rozkrusz) i zmieszaj w salaterce z 6 łyżkami oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ugotowany makaron odcedź i zmieszaj szybko z przygotowanym w salaterce serem. Wyciągnij pomidory z piekarnika i nałóż wraz z porcjami makaronu na talerze.

Potrawa szybka do wykonania, tania i smaczna. Ja dodaję do niej świeżej posiekanej bazylii. Polecam i życzę smacznego.

Mieszanka sałat z kozim serem i grzankami

SKŁADNIKI

      • 150 g sera koziego
      • 1 sałata rzymska
      • 30 g roszponki
      • 25 g orzechów włoskich
      • 5 kromek chleba białego pszennego
      • kilka gałązek tymianku

Sos winegret:

    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól – mieszaj aż sos stanie się mętny.

Sałaty umyj i lekko osusz. Ser kozi pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, posyp listkami świeżego tymianku. Kromki chleba pokrój w kostkę i zarumień na patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek. Sałatę rzymską porwij w placach i wymieszaj z roszponką. Sałaty polej przygotowanym sosem, dodaj podsmażony ser, posyp grzankami i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Polecam, łatwe do przygowania, smaczne i zdrowe bo ma duzo witamin i minerałów.

Sola meuniere z warzywami

SKŁADNIKI

    • 4 sole
    • 50 g mąki
    • 75 g masła
    • sok z 2 cytryn
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sklaruj masło: na średnio rozgrzanej patelni stop masło, zbierz tworząca się trakcie smażenia na wierzchu pianę – wykorzystaj tylko złoty klarowny płyn. Sklarowane masło przecedź przez sitko. Rybę, skrop kilkoma łyżkami cytryny posól i popieprz. Następnie obtocz w mące. Na kilku łyżkach sklarowanego masła podsmaż rybę z każdej strony (ok. 5 min). Na drugiej patelni podgrzej sklarowane masło, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem polej rybę i posyp pietruszką. Podawaj z ziemniakami i fasolką szparagową.

 Szybki i smaczny obiad. Polecam

Tian  –  zapiekanka prowansalska

SKŁADNIKI

    • 1 cukinia
    • 2 pomidory
    • 3 ziemniaki
    • 1/2 bakłażana
    • 1 cebula
    • 1 papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cukinię, pomidory, bakłażana, paprykę umyj i pokrój w plastry. Cebulę i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry. Wszystko podsmaż ok. 2 min na oliwie z oliwek. Ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym, każda warstwę posól i popieprz. Na wierzchu poukładaj pomidory, jeszcze raz dopraw solą i pieprzem. Na końcu skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° przez ok. 1,5 godz., aż wszystkie soki z warzyw wyparują. W połowie pieczenia nakryj folią, aby tian się za mocno nie spiekł.

To jest po prostu pyszne, polecam.

Ragout

Składniki

    • 600 g jagnięciny lub szynki wołowej
    • 500 ml wina białego
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • ok. 10 g boczku tłustego
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • 2 listki laurowe
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 goździk
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.

W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.

Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś i wszystko razem przez ok. 3 godz. na wolnym ogniu. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ragout podawaj z kartoflami lub z pieczywem.

Dość pracochłonna potrawa, ale pyszna. Podana na przyjęciu robi wrażenie. Polecam.

Coq au vin – kurczak w winie

SKŁADNIKI

    • ok. 500 g kurczaka
    • 250 g marchwi
    • 3 cebule
    • 1/2 główki czosnku
    • 1/2 butelki czerwonego wina
    • 1 łyżka kakao
    • 35 g mąki
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, goździki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę, marchew i czosnek obierz, a następnie pokrój w plastry. Kurczaka oczyść, umyj i osusz z nadmiaru wody, a następnie podziel na części. Każdą z nich natrzyj solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Następnie włóż do miski, zalej oliwą z oliwek, winem i zasyp warzywami, dodaj listek laurowy, goździki i wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 48 godz.

Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty, otrząśnij z jej nadmiaru i każdy kawałek obtocz w mące. Smaż na kilku łyżkach oliwy ok. 12 min tak, aby lekko się zarumieniły. Mięso odstaw, aby ociekło z tłuszczu. Warzywa odsącz z marynaty przez drobne sitko i podsmaż na rumiano na kilu łyżkach oliwy z oliwek – całość posól. Warzywa posyp kakao, wymieszaj. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich połóż mięso i zalej przecedzoną marynatą. Kurczaka piecz około 2 godz. w temp. 160°. Sos utworzony w trakcie pieczenia odcedź i przypraw do smaku. Mięso podawaj z makaronem i sosem, a także warzywami.

Moi goście lubią tę potrawę, ja też lubię ją przygotowywać. Polecam. Ciekawie wygląda na świątecznym stole.

Krem karmelowy

SKŁADNIKI

    • 150 g cukru
    • 550 ml mleka
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 100 g cukru
    • 6 jajek
    • 1 laska wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj karmel: 4 łyżki cukru stop na dość wolnym ogniu. Cukier rozprowadź równo na całej powierzchni patelni, nie mieszaj, tylko poczekaj aż zacznie się topić – dopiero wtedy delikatnie pomieszaj. Gdy cukier zupełnie się roztopi i zbrązowieje, dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj. Gdy na cukrze utworzy się piana, zdejmij garnek z palnika i poczekaj aż opadnie. Następnie wlej do formy, pokrywając nim dno foremki.

Mleko zagotuj z wanilią. Jajka roztrzep w misce, stopniowo dodawaj do nich gorące mleko. Całość mieszaj aż masa lekko zgęstnieje. Następnie przecedź ją przez sito i wlej do foremek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C do kąpieli wodnej i na 30 min i piecz aż krem zastygnie. Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°. Zapieczony krem trzymaj w formie aż zupełnie ostygnie. Krawędzie deseru podważ nożem, odwróć foremkę i wyłóż na płaski talerz. Karmel powinien się rozlać na talerzyk.

Kąpiel wodna: do blachy, w której stoją foremki wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Następnie wstaw do piekarnika i piecz.

 Opracowała: Alicja Muszyńska

Przepisy pochodzą ze strony: https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/makaron-po-prowansalsku-z-pieczonymi-pomidorami-7386.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies).

Więcej informacji o cookies